2014. november 21., péntek

Feladatlapok ovisoknak

Az kicsi gyerekek környezeti nevelését nem matematika feladatlapokkal kell megvalósítani. A kicsik a játék során tapasztalják meg a környezetet és közben fejlődnek a matematikai képességeik is. Nem jó, ha a kis óvodásokat feladatgyűjtemények megoldására ösztönözzük. Szerencsére a legtöbb óvodában már természetközeli foglalkozásokat tartanak. A gyerekek kirándulnak és közben megszámolják az összegyűjtött gesztenyéket, eldöntik, hogy ki gyűjtött több makkot.
Újrahasznosítják az otthon gyűjtött flakonokat, terméseket stb. Számtalan kreatív ötletet lehet taláni.
A legidősebb ovis korosztály, az iskolába készülők esetében azonban már jó, ha kicsit ismerkednek a feladatmegoldás gyakorlatával. "Papíron" is megismerik a korábban is alkalmazott technikákat (kakukktojás kiválasztása, csoportosítás, összehasonlítás stb.) és a vonalvezetés gyakorlásával felkészülnek a betűk és számok írására.
Elsősorban ennek a korosztálynak szóló feladatokat szeretnék itt megmutatni. Természetesen kisebb gyermekek is válaszolhatnak a kérdésekre, ha szívesen foglalkoznak fejtörökkel. De soha ne erőltessük rájuk a tanulásnak ezt a formáját, eljön ennek is az ideje majd az iskolában :)

Két feladatlapot készítettem a környezetvédelem különböző témaköreit érintve. Nagyon fontos, hogy ezeket a feladatokat egy beszélgetés alapjaként használjuk. Meséljünk a gyerekeknek a környezetszennyezésről, az egészséges táplálkozásról, a veszélyes hulladékokról stb. A feladatlapok nem arra valók, hogy a gyereket lekössük és mi nyerjünk egy kis időt a sok egyéb tennivalónkra. Legyen a feladatmegoldás közös játék, sok beszélgetéssel.

Az alábbi két képre kattintva letölthető a feladatlap PDF változata.

https://drive.google.com/file/d/0B4cneSrQ3iC1T282SU40YWh3V2s/view?usp=sharing

https://drive.google.com/file/d/0B4cneSrQ3iC1azZiMkhTSG1pXzg/view?usp=sharing

Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, iratkozz fel ITT vagy a jobb oldali sávban található linken.

Feliratkozás után küldök minden korosztály számára egy-egy AJÁNDÉK FELADATLAPOT!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése