2014. november 20., csütörtök

Zöld Óvodák, Ökoiskolák

Magyarországon évről évre egyre több óvoda és iskola szerzi meg az Zöld Óvoda és Ökoiskola címet. 2014 első félévében 633 Zöld Óvoda, 489 Ökoiskola és már 179 Örökös Ökoiskola volt hazánkban. A címet megpályázók számának folyamatos emelkedése biztató. Egyre több intézmény célja, hogy a környezeti nevelés, a fenntarthatóság elve az oktatás minden területén jelen legyen.

Mi is lelkesen választottuk az Ökoiskola "öko-osztályát". Azonban tapasztalatunk szerint az iskolának még nincs meg a megfelelő kapacitása arra, hogy valóban minden tantárgyban hangsúlyosan jelen legyen a környezetvédelem. Az iskola színes programokat biztosít (projekt-hét, egészségvédelmi nap, szelektív gyűjtés stb.), de a tantárgyak oktatása a megszokott módon, az előírt tankönyvekből történik. Nincs idő és energia arra, hogy pl. a matek órán valódi környezeti problémákhoz kapcsolódó számolással életközelivé tegyék a tantárgyat.

A Zöld Matek blog olyan feladatokat szeretne bemutatni, amelyek megoldása során a gyerekek a környezetvédelem témaköreiben elmerülve gyakorolhatják a számolást. A matematika eszközeivel láthatóvá, érzékelhetővé válnak a környezetszennyezés negatív hatásai és megértik, hogy a saját életünkben megvalósított "apró" környezettudatos lépések valódi hatással vannak Földünkre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése