2014. december 9., kedd

Hulladékpiramis: Ártalmatlanítás

Elérkeztünk a hulladékpiramis aljára: a hulladéklerakás (deponálás) során a maradék, nem hasznosított hulladékot egy jól szigetelt területen lerakják. A modern környezetvédelmi előírásoknak a hazai hulladéklerakók nagy része nem felelt meg. Ezeket a lerakókat ártalmatlanítani (rekultiválni) kellett, de a hulladékok jelentős része még évtizedekkel később is változatlan formában ott van a föld alatt.
A fő cél az, hogy erre a szintre a hulladék töredék része jusson el. Azonban ma hazánkban ez az első számú megoldás: a hulladék 67%-a még mindig a lerakókba kerül.
Ennek az aránynak a csökkentésében kiemelkedő szerepe van a háztartásoknak. Ha otthon figyelünk arra, hogy minél kevesebb hulladékunk legyen és a keletkezett hulladékot szelektíven gyűjtük, akkor jelentősen csökkenhet a begyűjtött háztartási hulladék mennyisége.

Van azonban még egy ennél súlyosabb probléma is: az illegális hulladéklerakás. Az emberek egy része még a hulladék elszállításáért sem hajlandó fizetni. Egyre több szeméthegy van hazánban, amelyek a közvetlen környezetre veszélyt jelentenek. Ha ilyen terület van a környezetünkben, mindenképp értesíteni kell a hatóságokat. Sajnos az emberek hajlamosak arra, hogy ahol szemétkupacot látnak, oda a saját hulladékukat is lerakják. Az így növekvő szeméthegyeket már egyre nehezebb megszüntetni.

A 3. osztályosok feladatlapja itt érhető el:

Zold_matek_feladatok_3osztaly2

Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, iratkozz fel ITT vagy a jobb oldali sávban található linken.

Feliratkozás után küldök minden korosztály számára egy-egy AJÁNDÉK FELADATLAPOT!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése