2015. január 26., hétfő

A fényszennyezés 5 káros hatása

A fényszennyezés az esti égbolt mesterséges fényforrásokkal történő fölösleges, energiapazarló és környezetkárosító megvilágítása.


A természetvédők és csillagászok közösen küzdenek az egyre nagyobb szennyezés ellen. A technikai fejlődés okozta állandósuló fényszennyezés egészségügyi, közlekedésbiztonsági és ökológiai kockázatot is jelent. Melyek a fényszennyezés által érintett legfontosabb területek?
1.  A felesleges, túlzott világítás energiapazarló. Nem csak a beltéri fényeknél kell takarékoskodnunk. A felesleges kültéri fények megszüntetésével jelentős energiát takaríthatunk meg.
2. Az élőlények természetes ciklusai a napszakok, a holdfázisok és az évszakok ritmusos ismétlődéséhez igazodnak. A természetben megszokott fényviszonyok testi és lelki egészségünk szempontjából meghatározóak pl. alvás közben a sötétségnek fontos szerepe van a megfelelő hormonális egyensúly létrejöttében. Az ablakon beszűrődő közvilágítási fények ezt az egyensúlyt borítják fel. Mi azonban egy redőnnyel vagy függönnyel még védekezhetünk a nem kívánt és káros fény ellen.
3. Az állatok is szenvednek az emberi fényszennyezéstől. Őket azonban nekünk kell megvédenünk. A különböző állatfajok a környezet fényviszonyai alapján tájékozódnak:
  • A nőstény szentjánosbogár által kibocsátott fényjelzés a szaporodást segíti. A megnövekedett fényszennyezés miatt azonban a hímek nem találják meg a fényjelzést kibocsátó nőstényeket és ez ma már a faj fennmaradását veszélyezteti.
  • A költözőmadarak tájékozódásában fontos szerepet játszik a csillagos égbolt. A természetes fényeken kívül megjelenő egyéb fények megtévesztik a madarakat és a pillangókat és ez akár végzetes is lehet számukra
  • A tengeri teknőcök az éjszakai sötétség védelmében bújnak elő a homokban lévő tojásokból és másznak életükért küzdve a tengerbe. Ekkor a vízfelületről visszaverődő holdfény segíti tájékozódásukat. A mesterséges fények hatására azonban a teknőcök rossz irányba indultak és elpusztulnak.
4. A fényszennyezés hatására ma már csak a legfényesebb csillagokat tudjuk megfigyelni az égbolton. Ez a folyamat csillagászok kutatómunkáját is akadályozza.
5. A környezet és a csillagászati kutatások mellett a biztonságos  közlekedés érdekében is törekedni kell a fényszennyezés csökkentésére. A pásztázó, villogó fények, a káprázást okozó nagy világító felületek megzavarják a gépjárművezetőket.

A 6. osztályosoknak készült a következő feladatlap:


Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, iratkozz fel ITT vagy a jobb oldali sávban található linken.

Feliratkozás után a megoldásokon felül minden korosztály számára egy-egy AJÁNDÉK FELADATLAP is hozzáférhető!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése