2015. január 6., kedd

A hulladékégetés veszélyei

Az elmúlt hetekben valóban beköszöntött a téli hideg. Beindult az igazi fűtési szezon, amit a legtöbb településen a saját orrunkkal is érezhetünk. Ez az erős, kellemetlen szag azonban a nem megfelelő fűtőanyag használatát jelzi. Sajnos egyre jobban terjed az otthoni hulladék elégetése, amelyet sötét füst és büdös kísér.
Környezetvédelmi szempontból ez a folyamat nagyon káros. Bár úgy érezhetjük, hogy a kályhák, kandallók megjelenése a régi szokásokhoz való visszatérés, ez valójában nem így van.


Régen a hulladékok nagy részét felhasználták a háztartásokban és csak a valóban égethető anyagokat (sima újságpapír) használták pl. gyújtósnak. Ma sokkal összetettebb hulladékok vannak a háztartásokban és a műanyagot, színes és fényes papírt vagy fémet tartalmazó szemetek elégetése rendkívül káros a szűk és tág környezetre. Az égetés során veszélyes anyagok kerülnek a levegőbe (pl. korom, nehézfémek, kén-dioxid), jelentősen nő a levegő szállópor koncentrációja. De nem csak a közvetlenül belélegzett anyagok veszélyesek. A káros anyagok a talajba kerülve a növényeken, állatokon keresztül a táplálékláncba bejutva is kifejtik hatásukat.
Az embereknek újra meg kell tanulniuk a tüzelés szabályait: a valóban égethető hulladékok kiválogatását. A szabályozás szerint hulladékok - a háztartásban keletkező papírhulladék és veszélyesnek nem minősülő, kezeletlen fahulladék kivételével - háztartási berendezésben történő égetése tilos!

A szabálytalan hulladékégetéshez kapcsolódó feladatlap a 8. osztályosoknak készült:

Zold_matek_feladatok_8osztaly4

Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, iratkozz fel ITT vagy a jobb oldali sávban található linken.

Feliratkozás után küldök minden korosztály számára egy-egy AJÁNDÉK FELADATLAPOT!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése