2015. január 5., hétfő

A jegesmedvék védelme

A globális felmelegedés és a sarki jégtakaró vékonyodása következtében az Északi-sarkvidéken élő jegesmedvék védelemre szorulnak. Becslések szerint ma 20-25 ezer jegesmedve él a Földön. Azonban a mai előrejelzések szerint ötven éven belül kétharmaduk eltűnhet a Földről. 


A legnagyobb problémát a jégfelület globális felmelegedés miatti csökkenése jelenti. A jegesmedvék a sarki jégtáblákon élnek és a szintén itt élő fókákra vadásznak. Az élőterület csökkenésével a fókák száma is csökken, a jegesmedvék ezért éheznek és elpusztulnak.
Tudósok és környezetvédők folyamatosan figyelik a jegesmedve-állomány változásait. Amerikai és kanadai kutatók részletes adatokkal rendelkeznek az egyik jegesmedve-populáció (déli Beaufort tenger területe) jelentős csökkenéséről. 1980 körül ezen a területen még 1800 jegesmedve élt. Számuk 2004-re 1600, majd 2010-re 900-ra csökkent.
Külön vizsgálták a bocsok túlélési esélyeit is. Normál körülmények között minden második jegesmedve bocs megéri a felnőtt kort. A vizsgált területen viszont 80 bocs közül sajnos csak 2 maradt életben, a többiek valószínűleg éhen pusztultak.
Számos nemzetközi szervezet (hazánkban például a WWF) dolgozik a jegesmedvékért. A legfontosabb feladatok: a globális felmelegedést okozó üveghatású gázok kibocsátásának csökkentése, az orrvadászat megszüntetése és a sarkvidéki környezetszennyezés megakadályozása.

3. osztályosoknak készült a következő feladatlap:

Zöld_matek_feladatok_3osztaly3

Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, iratkozz fel ITT vagy a jobb oldali sávban található linken.

Feliratkozás után küldök minden korosztály számára egy-egy AJÁNDÉK FELADATLAPOT!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése