2015. január 19., hétfő

Papír helyett újrapapír! De kell egyáltalán papír?

A mai digitalizált világ igen nagy segítség a papírral történő takarékoskodásban, mégis papírhalmok vesznek körbe minket a legtöbb helyen. Egyre jobb eredményeket érünk el a papír szelektív gyűjtésében, de az igazi cél a papírral történő takarékoskodás és az újrahasználat, újrahasznosítás.

 

1 tonna papír előállításához kb. 3 tonna fára van szükség. Az újrapapír újrahasznosított papírrostokból készül, nem kell fát kivágni és kevesebb vizet, energiát is igényel az előállítása.
A szelektíven gyűjtött papírból a hulladékhasznosító cégek ma már sokféle, jó minőségű terméket kínálnak. Ezeket a saját otthonunkban és a munkahelyen is bátran használhatjuk. Nem csak csomagolóanyagok, papírcsövek és élvédők készülnek az újrahasznosítás során, hanem irodai fénymásolópapírok, borítékok, tasakok, füzetek, mappák, újságpapírok és háztartási higiéniai papír is.

Minden papírhasználatkor gondolkozzunk felelősen! Néhány alapvető jó tanács:
  • Csak akkor nyomtassunk ki valamit, ha valóban szükségünk van a kézzel fogható változatra!
  • Ha beállítjuk a két oldalas nyomtatást, feleannyi papírt használunk.
  • Vásároljunk újrahasznosított fénymásolópapírt és egyéb irodai termékeket!
  • A alkotó gyerekek igazán nagyüzemi felhasználók. Mutassuk meg nekik is a takarékoskodás lehetőségeit: hajtogatni lehet újságpapírból, rajzolni lehet egy nyomtatott papír másik, üres oldalára stb.
A papír újrahasznosításának legszebb, legkreatívabb módja a kartonbútor készítése. Hullámkartonból mutatós bútorok, berendezési tárgyak készülhetnek. Ilyen alkotásokból készítettem egy kis gyűjteményt:
Karton design

A papírfelhasználásról szól a 3. osztályosok feladatlapja:

Zold_matek_feladatok_3osztaly4

Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, iratkozz fel ITT vagy a jobb oldali sávban található linken.

Feliratkozás után a megoldásokon felül minden korosztály számára egy-egy AJÁNDÉK FELADATLAP is hozzáférhető!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése