2015. február 25., szerda

5 hasznos eszköz az energiatakarékosságért

A fenntartható fejlődés egyik alaptétele a minél kevesebb energiafogyasztó eszköz használata. De vannak olyan technikai megoldások, amik segítik az energiatakarékos életmód kialakítását. Nézzünk erre néhány jó példát:
  • Fogyasztásmérő: Megmutatja, hogy az egyes eszközök mennyi áramot fogyasztanak egy adott időszakban. Ezzel feltérképezhetjük otthonunk fő energiafogyasztóit, majd első lépésként ezeknek az eszközöknek a hatékonyságnövelésére koncentrálhatunk. Lehet, hogy a régi hűtő vagy mosógép rengeteg energiát használ és mindenképp javítás vagy csere szükséges. De elképzelhető, hogy csak a szokásokon kell változtatni és a technikai eszközök stand-by üzemmódban használt energiáját kell megszüntetnünk.
  • Napelemes töltők: Ma már sokféle ötletes eszközt vehetünk, ami napelemmel gyűjti a hasznos megújuló energiát és ezt valamelyik kütyünk (telefon, zseblámpa, elemtöltő) töltésére használhatjuk.
  • Időzítőkapcsoló, automatikus áramtalanító: Ennek beprogramozásával elérhetjük, hogy a megadott időszakokban a rákötött készülékek teljesen áramtalanítva legyenek és ne fogyasszanak energiát stand-by üzemmódban. De programozhatóak vele a világítótestek is, ha jól behatárolható időszakokban van szükség egyes terek (pl. udvari terasz, akvárium) megvilágítására.
  • Mozgásérzékelők: A feledékeny emberek nagy segítsége lehet, ha automatikusan kapcsolja fel-le a világítást egy-egy területen (pl. közlekedő, lépcsőház).
  • Dinamós eszközök: A régi jó dinamó bizony nem csak a kerékpár-világításnál helyettesítheti az elem-használatot. Ma már kaphatók pl. kurblis zseblámpák, telefontöltők és zsebrádiók is.
Következő feladatlapunk 4. osztályosoknak készült:

Zold_matek_feladatok_4osztaly8

Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, iratkozz fel ITT vagy a jobb oldali sávban található linken.

Feliratkozás után a megoldásokon felül minden korosztály számára egy-egy AJÁNDÉK FELADATLAP is hozzáférhető!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése