2015. február 19., csütörtök

Meddig nőhet még a világ népessége?

Még soha nem voltunk ennyien a Földön és a világ népessége folyamatosan növekszik. Valójában a túlnépesedés a gyökere az összes környezeti problémának. Az élelmiszerhiány, az energiagondok és a környezetszennyezés is a népesség robbanásszerű növekedésének következménye.
A technológiai fejlődés és az egészségügyi ellátás fejlődése azt eredményezte, hogy egyre több gyermek születik, egyre kisebb a halálozási arány és növekszik az átlagos életkor is. Miért beszélünk népességrobbanásról?
Az emberiség történelme folyamán a népesség sokáig lassú növekedést mutatott, csak az utolsó 200 évben indult el a hihetetlen mértékű létszámemelkedés. Az időszámítás kezdetén becslések szerint kb. 200 millió ember élt a Földön, 1987-ben számunk átlépte az 5 milliárd főt, 2015-ben pedig már a 7,3 milliárdot közelítjük.

Forrás: KSH Statisztikai Tükör 2014/71

A népességnövekedés nem egyenletes, jelentősen átrendezi a népességarányokat. A fejlődő országok adják a növekedés 97%-át, ezen belül Afrikában a legnagyobb a növekedés. Az elmúlt hat évtized során a lakosság száma itt 4,5-szeresére emelkedett. Ázsián belül pedig Indiában nő a legnagyobb mértékben a lakosság. Ezzel szemben a fejlett országokban, köztük hazánkban is a csökkenő születésszámmal és az elöregedő társadalom problémáival küldenek.
A szakemberek egyetértenek abban, hogy a Föld kapacitásai végesek és már most szűkülnek az erőforrások. Egyre közeledünk egy ökológiai fordulópont felé, ahol bolygónk már nem képes élelmiszerrel és ivóvízzel ellátni az emberiséget. Mielőbb meg kell találni a megoldást a növekedés megfékezésére. Nem szabad elérni azt a pontot, amikor a növekedés meghaladja az erőforrásokat és összeomlik a rendszer. Mert ez az emberiség pusztulását okozná.

Az 5. osztályosoknak készült az alábbi feladatlap:

Zold_matek_feladatok_5osztaly7

Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, iratkozz fel ITT vagy a jobb oldali sávban található linken.

Feliratkozás után a megoldásokon felül minden korosztály számára egy-egy AJÁNDÉK FELADATLAP is hozzáférhető!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése