2015. február 26., csütörtök

Dugó, fadugó, a parafadugó.....

A parafadugó véleményem szerint tipikusan olyan csomagolási "tartozék", amelytől nem szívesen válik meg az ember. Képtelenség, hogy a borospalack felnyitása után a szemétben végezze! Kidolgozott, értékes anyag, ezért érdemes gyűjteni és újrahasznosítani.


Parafa dugót már az ókorban is használtak. Egyiptomi sírokban, római és görög leletekben is találkoztak a parafával.
Az igazi áttörést a parafa használatában Dom Perignon felfedezése hozta a 18. század végén. A Hautvillers-i Apátság ferences szerzetese megfigyelte, hogy a keményfából készült kúp alakú dugó nem zárja jól a benne lévő habzó bort. Más megoldást keresett és parafából készült dugót alkalmazott. Ettől kezdve a parafa dugó már nélkülözhetetlen eszköze lett a borok palackozásának.
A parafa, vagyis a vastag parás kéreg nem különleges képződmény. A kéreg az idősebb paratölgy fákon található parás, vastag, fehéres-szürke, szivacsos anyag. Ez a paratermés. A termesztett parafa kérgének kb. 5 cm vastag lemezeit a fa 15–25 éves korától mintegy 100–150 éven át 8–10 évenként lefejtik. Ez a parafa dugó alapanyaga.
A legnagyobb paratölgyfa terület Portugáliában található, az ország világelső a parafa feldolgozásban. Portugáliában hamar felismerték a természetes erőforrások védelmének szükségességét, ezért szigorú törvényt vezettek be a paratölgyfák védelme érdekében. Portugália és Spanyolország paratölgy erdei a világ parafadugó szükségletének 80%-át biztosítják és ezek az erdők 42 madárfaj és sok pillangófaj létfontosságú életterét adják.
A parafatermelést általában környezetbarát iparágnak nevezik, mivel a termék könnyen újrafeldolgozható.

Hogyan használhatjuk otthonunkban a parafa dugót? Összegyűjtöttem egy albumba néhány ötletes és mutatós megoldást:A szöveghez kapcsolódó feladatlap 8. osztályosoknak készült:

Zold_matek_feladatok_8osztaly7


Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, iratkozz fel ITT vagy a jobb oldali sávban található linken.

Feliratkozás után a megoldásokon felül minden korosztály számára egy-egy AJÁNDÉK FELADATLAP is hozzáférhető!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése