2015. február 4., szerda

A mosható pelenka a környezettudatos választás!

Kisbabás családoknál az egyik legfontosabb lépés a környezettudatosság felé a mosható pelenka választása a kényelmes és egyszerű eldobható helyett. Rengeteg tanulmányt, összehasonlító elemzést és felhasználói véleményt olvashatunk a pelenkaválasztás kérdéséről az interneten.


Ezért mi most csak a környezetet közvetlenül érintő szempontokat foglaljuk össze:
  • Hulladék keletkezik: Az újrahasználat elve alapján az eldobható pelenka jobban terheli a környezetet, mint a többször használható mosható párja. Egy átlagos baba kb. 5-7 ezer pelenkát használ el, ami akár havi 8-10 ezer Ft folyamatos kiadást jelent ebben az időszakban. A háztartási hulladék átlagosan 3-4%-át az egyszer használatos pelenkák teszik ki. Egy pelenkás kisgyerek kb. 500-800 kg hulladékot termel az eldobható pelenkákkal.
  • Hulladékkezelés: Az eldobható pelenkák nagy része semmilyen hulladékkezelési eljáráson nem esik át, lebomlásukhoz minimum 200 év kell.
  • Víz és egyéb nyersanyagok használata: Az eldobható pelenkák gyártása során jóval több vegyi anyagot, puhafát és ivóvizet használnak fel, mint a textilpelenka előállításához. Felmérések szerint a textilpelenka mosásához a háztartásban felhasznált víz mennyisége kevesebb, mint a papírpelenka gyártásához szükséges víz.
Ma már rendkívül sokféle textilpelenka közül választhatnak a kisbabás szülők. A tudatos magatartás valóban odafigyelést, némi áldozatot és többletmunkát kíván. Főleg a kezdetekben, amíg megtaláljuk a megfelelő terméket és kialakul a használat rutinja. De megéri! Így akár 40%-kal csökkenthetjük környezetünk terhelését.

A következő feladatlap 2. osztályosoknak készült:

Zold_matek_feladatok_2osztaly5

Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, iratkozz fel ITT vagy a jobb oldali sávban található linken.

Feliratkozás után a megoldásokon felül minden korosztály számára egy-egy AJÁNDÉK FELADATLAP is hozzáférhető!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése