2015. február 23., hétfő

Lépéseink termelik az energiát?

Laurence Kemball-Cook (Pavagen Systems) különleges megoldást fejlesztett ki a közvilágításhoz szükséges energia biztosítására. Olyan járólapokat tervezett, amelyek akkumulátorukban eltárolják az emberek lépései által termelt energiát és ezt a terület közvilágítására lehet felhasználni.

 Forrás: Facebook

Az új fejlesztés különösen a nagyvárosokban, forgalmas köztereken kínál alternatív megoldást más megújuló energiák alkalmazására, mivel ezeken a sűrűn beépített, beárnyékolt területeken a nap- vagy szélenergia nehezen hasznosítható. Az új járólapokat már alkalmazták néhány jelentős helyen pl. a londoni Heathrow repülőtér hármas terminálján és a tavalyi labdarúgó világbajnokság területén Brazíliában. Itt egy szabad téri focipályát borítottak ezzel a járólappal, ahol így sötétedés után világítás mellett is lehetett folytatni a játékot.
A járólapok nem csak a lépések által termelt energiát képesek eltárolni, de fontos információkat is rögzítenek a tömegek mozgásáról. Ezek a statisztikák nagy segítségére lehetnek a város- és épülettervezőknek, láthatóvá téve a tömegek mozgásának fő irányait, sűrűségét stb. Az adatok elemzésével pl. hatékonyan tervezhető a közvilágítás szabályozása.
A termék iránt nagy az érdeklődés, azonban a fő probléma a most még nagyon magas ár: 500.000 forintnál is többe kerül egyetlen járólap. De a jelenleg 30 főt foglalkoztató cég azon dolgozik, hogy a hagyományos utcai járólapokkal összevethető költségű technológiát alakítson ki a jövőben. Saját becsléseik szerint erre a elkövetkező 20 évben kerülhet sor.
Forrás: The Guardian

Megújuló energiával kapcsolatos a 3. osztályosok következő feladatlapja:

Zold_matek_feladatok_3osztaly7

Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, iratkozz fel ITT vagy a jobb oldali sávban található linken.

Feliratkozás után a megoldásokon felül minden korosztály számára egy-egy AJÁNDÉK FELADATLAP is hozzáférhető!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése